top of page

Styrkan i sanna berättelser

Imorse drogs jag till en bok i skåpet. Jag längtade efter kvinnoröster. Valet föll på Värdefulla Röster (VR). Jag slog upp boken på måfå och läste en av 21 sanna kvinnoberättelserna. Det kunde lika gärna ha varit jag som skrev den. Så mycket av det vi människor kämpar med har vi gemensamt. Vi längtar efter samma saker. Vi oroar oss för samma saker. Ändå känner vi oss oftast ensamma med våra problem. Vi bär allt för mycket inom oss. Vi skäms för att berätta hur det egentligen ligger till. Vi är rädda för att andra ska döma oss när vi visar oss sårbara.


Boken Värdefulla Röster bredvid en kaffekopp


Ibland tappar jag bort mig själv. Går vilse. Faller ner i diket. Vrickar förståndet och stukar hjärtat. I värsta fall blir det ett brott på själen. Ont gör det. Ibland så ont att jag vill ge upp och bara krypa ner i Moder Jords varma omslutande mörker. Igår var en sådan dag.

Då hjälper det inte att lyssna till vänliga ord och goda intentioner. Då hjälper det inte att höra ett passande Jesusord. Då hjälper den fysiska närvaron av en annan person och igenkänningen, vissheten om att någon annan har varit med om något liknande.


En vän kallar mig för kanariefågel. Förr i tiden användes kanariefåglar i gruvorna. De är känsligare för osynliga giftiga gaser och bristen på syre. Om kanariefågeln svimmade eller dog var det en signal till gruvarbetarna att så snabbt som möjligt ta sig ur gruvan om de själv inte skulle råka illa ut.

Jag är med andra ord sensitiv och uppfattar sådant som många andra inte lägger märke till förrän det är försent. Jag har varnat flera gånger i mitt liv. Varnat för vart en relation varit på väg. Varnat för vart en utveckling varit på väg i arbetssammanhang. Varnat för vart en människas inställning barkat hän. Varningen tas sällan emot.


Jag är oerhört stolt över alla kvinnor som var modiga att delta i de bokprojekt jag drev under Heal My Voice Sweden. Jag återvänder gång på gång till de tre böcker jag sammanställt och publicerat där VR är den första. Jag läser berättelserna och vet att vi är många som delar författarnas tankar och känslor om livet och sig själv.


Böckerna är till salu under fliken böcker. Mina ex av VR är signerade av mig och Andrea Hylen, grundaren av Heal My Voice. Priset är 150 kr plus porto.


Kram,
9 visningar

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page