top of page

25 ÅR MED GUD

Snön yr utanför köksfönstret. Det är inte ofta man kan säga så här nere i Skåne. Min dotter har inhandlat en hel spann med talgbollar så fåglarna har mat för en vargavinter.


Inatt drömde jag igen, denna gång om ormar. Det är verkligen mycket som rör på sig och yr runt också på insidan av mig just nu. Men det är ett yrväder jag välkomnar. Det rör upp saker i mig som gör att jag måste se vad som finns där innanför och det medför att jag behöver ta ställning för min framtid. Hur livet ska se ut framåt. Mitt tillsammans med Gud.


2024 är ett år då jag har mycket att fira. Om endast fyra dagar är det 25 år sedan Gud uppenbarade sig för mig. Till hösten är det 15 år sedan Gud sände Jesus till mig. Och denna vår är det tio år sedan Gud sände Den Helige Ande att leva och bo hos mig. Det är därför jag aldrig kan komma undan mitt eget mörker som jag skrev lite om igår. I Guds ljus blir allt synligt, förr eller senare. Det är gott trots att det gör ont och är obekvämt.

Jag ser nämligen den tillit jag har till Guds kärlek för mig. När jag upptäcker sådant i mig som jag är allt annat än stolt över då ropar jag till Gud: "Älska mig!" För jag har lärt mig under alla dessa år med Gud att endast kärleken kan befria mig.


Jag bad under hela den långa sena kvällspromenaden med hundarna igår. Jag bad om Guds kärlek för allt det jag tänkt, sagt och gjort som jag vet har varit orätt och dumt. För allt det där som blev så väldigt fel och skadligt för både mig och andra. Allt det jag själv inte förmår älska hos mig och har svårt att förlåta och försonas med. Jag bad om att den villkorslösa kärlek jag mötte för 25 år sedan hemma hos Gud, att den skulle komma ner till mig nu, stanna kvar där i mitt djup och verka därifrån, inifrån.


Innan det omvälvande mötet med Gud hade jag bara hoppats på att en sådan oändlig kärlek fanns. Från det ögonblicket visste jag att den verkligen existerade. Sedan den stunden har jag sökt efter den. I höjden och på djupet av mig själv, hos kvinnor och hos män, i kyrkan, nattvarden, Bibeln och i annan god litteratur. Jag är trött av att jaga den.

Igår sade jag därför till Gud: "Du måste stiga ner och ta plats i mig. Du måste älska mig inifrån med den villkorslösa kärleken du en gång lät mig smaka på. Du måste tända ditt ljus i mig så att det håller mitt mörker i schack. Du måste visa mig din nåd och barmhärtighet och hjälpa mig förlåta mig själv så jag kan gå vidare. Du måste ge ditt liv åt mig så att jag kan få ny fart på mitt eget liv och återuppbygga det. Du måste det, Gud, för annars är jag fast här där jag är. Jag behöver din oändliga villkorslösa kärlek."


Igår hade jag den svåra uppgiften att säga nej till en förfrågan om min hjälp. Jag tycker det är svårt att säga nej till sådant som jag ser är gott och till välsignelse för andra.

Jag kan förstå att jag blev tillfrågad. Utan tvekan är jag lämplig för uppdraget, men det betyder inte att det är lämpligt för mig. Det handlade om att intervjua, skriva och sammanställa. Tänkt som stöd för psykisk ohälsa.

Det fanns flera skäl för mig att säga nej, men de behöver jag inte gå in på. Men jag tog stöd för mitt beslut i denna berättelse:


Medan Jesus var i Betania och låg till bords hemma hos Simon den spetälske kom en kvinna med en flaska dyrbar äkta nardusbalsam. Hon bröt upp flaskan och hällde ut alltsammans över hans huvud. Några blev förargade och sade till varandra: »Vilket slöseri med balsam. För den oljan hade man ju kunnat få mer än trehundra denarer att ge åt de fattiga.« Och de grälade på henne. Men Jesus sade: »Låt henne vara! Varför gör ni henne ledsen? Hon har gjort en god gärning mot mig. De fattiga har ni alltid hos er, och dem kan ni göra gott mot när ni vill, men mig har ni inte alltid. Hon har gjort vad hon kunde. I förväg har hon sörjt för att min kropp blev smord till begravningen. Sannerligen, överallt i världen där evangeliet förkunnas skall man också berätta vad hon gjorde och komma ihåg henne.« (Markusevangeliet 14:3-9)


Jesus hjälper mig att lyssna till det som mitt hjärta säger, men som mitt förstånd ofta har svårt att rätta sig efter och förstå. Jag kunde ha sagt ja till förfrågan jag fick som skulle vara ett stöd för människor med stort behov av hjälp. Jag hade vad de behövde, en "flaska äkta nardusbalsam" som kunde ha genererat pengar till de nödställda. Men då hade jag svarat ja till någon annans kallelse och samtidigt sagt nej till min egen kallelse. Min är just nu att smörja Jesus och förbereda hans kropp inför begravningen.

Vad det i verkligheten egentligen innebär anar jag något av idag. Denna förmiddag har tankar kommit till liv. Gamla sådana men i en förnyad skepnad, anpassade efter de omständigheter som råder nu.


Sent igår kväll ändrade jag texten på framsidan av denna hemsida. Kvinnan i Kristus står det nu som rubrik. I år är det min intention, det jag ska utforska. Vad är skillnaden mellan att leva med Jesus och i Kristus?


Detta år har jag mycket att fira i min relation till Gud. De tre olika personerna i vår treenige Gud har uppenbarat sig under olika tidpunkter i mitt liv. Jag relaterar till dem på lite olika sätt, men alltid med den gemensamma nämnaren att jag vet att jag är älskad.


2024 kommer med nyheter. Jag vill kalla dem goda nyheter, oavsett om det är som sådana andra tar emot dem eller ej.


  • Jag tar plats i Limhamns församlingsråd inom Svenska kyrkan. Det ska bli intressant att utforska den sidan av kyrkan i världen. Spännande möten och utbildningsdagar väntar mig.

  • Som jag skrev om igår kommer det framöver att finnas en del speciellt utvalda inlägg på bloggen som ni måste betala för att kunna läsa.

  • Sötnosen som bakgrundsbild till er mobil är gratis att ladda ner varje månad. Jag har precis gjort klart februari månads almanacksbild. Det blir helt nya illustrationer till er.

  • En kristen barnbok jag är med och illustrerar utkommer detta år. Det är också en spännande och för mig helt ny stig att vandra på. Jag tycker mycket om att samarbeta. Jag hoppas på mer av det.

  • Jag har sänt ett poetisk manus till olika förlag och jag har redan bestämt mig för att om ingen nappar ger jag ut den själv som en e-bok detta år. Den är redan sammanställd och formgiven för en sådan publicering som e-bok.

  • Veckans tavla ger er en ny möjlighet varje torsdag att köpa en av mina originalmålningar till ett specialpris. Denna vecka är det Emmanuel som betyder Gud med oss. Den hittar du HÄR. Jag älskar den tavlan.

  • Ett par gamla idéer har dykt upp. Jag har velat förverkliga dem i många år. Jag tror att i år kan det bli möjligt, om jag sparar min nardusbalsam till Jesus och inte ger den till någon av alla de fattiga. Det kan låta hårt, men människor i nöd kommer alltid att finnas. Jag kan inte hjälpa alla som behöver min hjälp. I år måste jag måste se till så att min hjälp till andra, inte stjälper mig själv.

Lite gulligt Sötnosen-pyssel roar jag mig med ibland. Jag har tagit tillvara lite kartongrester och tillverkat sex stycken bokmärken. Här nedan ser du tre av dem. Den högra är såld. De andra två finns kvar. De senaste tre jag tecknat visar jag för er en annan dag. Priset för ett bokmärke är 99 kr. Mejla mig om du vill köpa ett, marie.eklipanovska@gmail.com.Kram,

bottom of page