top of page

40 dagar av kärlek

Askonsdagen infaller i år på Alla hjärtans dag. Det är fint på något sätt. Ett kärleksmöte mellan agape och eros.


Askonsdagen inleder den kristna fastan. Årets evangelietext är denna: När ni fastar, se då inte dystra ut som hycklarna, som vanställer sitt utseende för att människorna skall se att de fastar. Sannerligen, de har redan fått ut sin lön. Nej, när du fastar, smörj in ditt hår och tvätta ditt ansikte, så att inte människorna ser att du fastar, utan bara din fader i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig. (Matt 6:16-18)


Jag tänker därför att jag ska avstå från att berätta vad min fasta är. I år ska den vara något mellan Gud och mig. Jag har nämligen upptäckt vissa tanketendenser hos mig själv som jag ser också förekommer i olika andliga sammanhang. Tankar som att man är mer andligt ren eller utvecklad om man inte tittar på teve, om man är vegetarian eller vegan, om man inte har sociala medier mm. Jag behöver se upp för sådana fällor.
Idag ska jag färga min utväxt, det tänker jag är passande till "smörj ditt hår och tvätta ditt ansikte". Jag är ännu så fåfäng att jag inte kan acceptera mitt gråa hår.


Jag läser: Askonsdagen som alltid är på en onsdag, inleder den fyrtio dagar långa fastan fram till påsk. Tisdagen innan är fettisdagen (även kallad semmeldagen). Fastetiden är en tid då vi får en möjlighet att välja bort något av det vi brukar äta eller göra och istället välja att söka Herren.

Fastans syfte är alltså att göra utrymme för Gud i vår kropp eller själ, att avstå något för att ha plats för Gud. Efter att vi först har ätit en maffig fastlagsbulle.

Varje söndag bryts fastan, därför är det mer än fyrtio dagar mellan askonsdagen 14/2 och påskdagen den 31/3 då den avslutas.

Jag hittade en trevlig fastekalender att följa. Klicka på bilden så kommer du till en sida där du kan ladda ner den som en pdf-fil.


Fastekalender 2024 från Borensbergs pastorat


40 dagar av kärlek, det är vad fastan i grunden handlar om. Jag vet hur jag vill använda denna tid, vad som behöver göras i mitt liv. Alldeles nyss visade det sig för mig.Kram,

Marie Ek Lipanovskas namn13 visningar

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page