top of page

Gör som Gud, bli människa

Jag har inte hört uttrycket förut och vet inte vem som först myntade det, men prästen använde det idag i sin predikan. Jag log. Det sammanfattade något jag tänkt och känt under en mycket lång tid. Den satte ord på min djupaste övertygelse.


Det är intressant hur något kan "hänga i luften" kollektivt, både på gott och ont, och hur jag själv är helt i linje med sådant som också andra människor tänker och känner.

Just nu är det mer påtagligt än någon gång tidigare under min livsstil att det kollektiva verkligen består av två motpoler. Svart har aldrig varit svartare och vitt aldrig vitare. De förstärker varandra vill jag hävda. Både inom mig och utanför mig. Min uppgift är att välja sida. Det innebär INTE att den bortvalda sidan upphör. Bara att jag inte väljer att låta den breda ut sig inom mig och i mitt liv.

Jag har valt ljuset.


Jag har de senaste dagarna i nästan alla möten med människor kommit att lyfta upp samma ämne, mänsklighet. Det slog mig häromdagen att jag verkligen tvivlar på mänskligheten, men i samma ögonblick insåg jag att jag inte tvivlar på det mänskliga. Det var som om en polett trillade ner. Den hade såklart legat länge upp i huvudkontoret och jag har nog vänt och vridit på den en triljon gånger, men plötsligt fann den sin plats. Den föll till botten i mig och landade där i min välkomnande bördiga inre jord. Ett frö såddes. Ett frö som härstammar ur Livets träd, ur Jesus, ur den Gud som valde att bli människa.


DET MÄNSKLIGA

När jag tänker på det genuint mänskliga som jag sätter stor tilltro till menar jag tre saker.


1. Jag är lik alla levande varelser på Moder Jord. Min livsform är begränsad. Jag är en jordbo. Det delar jag med alla djur och växter på vår planet. Vi är levande väsen som lever av och är av denna jorden. Det är något fantastiskt. Det ser jag i varje möte med naturen. Och ju vildare natur, ju mindre mänskligt avtryck som gjorts, desto mer magnifik är jorden och allt hennes liv. Jag har tillit till det jordiska för det är organiserat så att alla ska finnas till, alla har ett syfte som går ut på att alla tjänar varandra i någon form. Det finns något mycket välordnat som är väldigt spännande att upptäcka. Jag betraktar och lyssnar till Jorden och lär mig massor genom det. Vi hör samman, det känner jag och vet jag.


2. Min jordsliga livsform är människa. Det genuint mänskliga liknar allt annat liv i Skapelsen. Jag är skapt för ett syfte och för att tjäna andra. Liksom allt annat i naturen är människan också en art med stor variation. Det är underbart. Vi människor är anpassade för att leva på olika kontinenter och under olika förutsättning. När jag lyssnar till det mänskliga i mig känner jag en djup samhörighet med alla andra människor. Vi är lika varandra och olika varandra. När jag ser på Jesus igenkänner jag det genuint mänskliga. En människa som har Skaparen som sin far och Skapelsen som sin mor. Varken mer eller mindre av det ena eller det andra. En människa genomsyrad av mänsklighet. Wow! En intakt människa.

Därför är Jesus den enda hela spegelbild jag kan spegla mig i där jag omedelbart kan urskilja mina egna sprickor. Han har ju inga! Han är 100% Gud och 100% människa.

Jag är 100% människa och avbilden i mig är Gud. Men hur mycket den avbilden får ta plats avgör jag med min fria vilja. Procentsatsen av det gudomliga varierar därför från ögonblick till ögonblick vågar jag påstå.


3. Jag är människa i och genom min fysiska kropp. I mitt fall en kvinnokropp. Jag har insett att den är helig, kroppen. Moderskapet har upplyst mig om kroppens helighet. Inte enbart för att jag kan bära liv och föda liv och amma liv. Utan främst för att jag insett att min kropp inte är våldsam och hatisk. Som kvinna har min kropp berättat det när jag blev havande med ett barn för att jag missade en p-pilla. Jag ville inte ha barn med den mannen. Han var inte frisk. Han gjorde mig illa på många sätt. Han skulle ha varit en usel pappa. Ändå spottade inte min kropp ut hans sädesceller. Inte heller en kvinna som våldtas stöter bort fostret. Det säger något om kroppen. Kroppen är ickedömande. Det är kroppens helighet! Jag tycker det är helt förbluffande att det är så. Kroppen är inställd på helande, det ser vi varenda gång vi skurit oss i fingret. Den är inställd på att alltid söka balans och harmoni, kärlek och frid. Oavsett vilken kropp vi fått i gåva.

För en gåva är kroppen. En gåva som bär livet inom sig. Ett liv vi ofta skändar. För vi lyssnar inte till och ärar inte kroppens naturliga och självklara gränser och resurser. Vi lyssnar till vår egenvilja, den där fria viljan som till och med vill befria sig från kroppen och gå sin egen väg. Bort från kroppen, från det mänskliga och från det jordiska. Ut i rymden, in i virtuella världar och bli som en avatar - ett sinne utan mänsklig kropp.Jag har kommit att inse att bevara det mänskliga i mig själv och andra människor är centralt i den tid vi nu lever. Det kan vi göra genom att knyta an till Moder Jord och hennes liv. Det kan vi göra genom att söka efter och knyta an till den sanna människan inom oss, Guds avbild som är nedlagd. Det kan vi göra genom att lyssna på våra kroppar, deras behov och tillgodose dem.

Gud finns i Skapelsen. Gud är avbilden, Jesus, människan inom oss. Gud är livet i våra kroppar. Vi behöver inte söka oss ut i himlarymden. Vi behöver inte söka oss bort från det mänskliga. Vi behöver inte förneka det kroppsliga.

Visst finns det saker att lyssna till och lära sig av genom att blicka upp mot himmelen. Likaså genom att söka den andliga dimensionen av livet. Liksom att vara nära sin själ. Men utan jorden, människan och kroppen går vårt sinne och vår egenvilja vilse. Vi människor behöver formen för att inte förlora oss själv och de gränser som upprätthåller Guds ordning i och utanför oss.


Idag på församlingsfikat var det en kvinna som sade till mig att jag lätt borde kunna hitta ett arbete som ger mig en inkomst. Jag förklarade att det inte handlade om vad jag kan, utan om vad jag inte kan. Formerna ute i samhället bryter ner mig. Jag insjuknar. Jag riskerar mitt liv. Bokstavligen. Med vad ska jag köpa tillbaka det?


Väl hemma insåg jag att formerna vi människor skapat ofta saknar likhet med Guds hållbara och kärleksfulla ordning.

Människans egenihopsnickrade ordning bygger på egen vinst, egen förtjänst och att skapa sig ett bekvämt liv. Tvärtemot Guds ordning. Därför bryter den ner både människor, djur, natur och fyller dessutom rymden med metallskrot.

Jag kan inte och vill inte längre ingå i den ordningen. Den dödar mig och många med mig. Alla i längden. Allt liv faktiskt.

Jag vill leva efter Guds ordning som tar hänsyn till vår sårbara planet, allt liv i henne, samt att jag är en dödlig människa av kött och blod, inte en robot eller en avatar.


Vad jag också fick syn på idag var att jag ständigt skapar former som ger både mig och andra människor lov att vara sig själv. Former som inte är vinstdrivande utan helande och upprättande. Former som inte avkräver människan mer än den har möjlighet att ge och som tar hänsyn till människans livssituation.

Jag skapar hemsidor, blogginlägg, böcker, bokprojekt, illustrationer, radioprogram, videofilmer, tavlor och meditationsgrupper mm. Mina former har gränser för att avgränsa och omsluta, men de är inte statiska. De är mjuka och kan växa och krympa efter behov. De kan också förändras eller förvandlas när den gamla formen inte längre tjänar sin funktion. Mina former behöver inte fyllas upp enbart av mitt eget innehåll och vad jag har att bidra med till andra människor. Mina former har rum för andra som inte kan, vill, orkar, har råd till eller förmår skapa egna former. Det tycker jag är en av mina finaste egenskaper. Jag är en formgivare åt det mänskliga innehåll som andra vill dela med sig av.


Gör som Gud, bli människa, dvs anta en form som kan tjäna andra och som samtidigt är rädd om dig som människa.


Har du innehållet till något men behöver hjälp med formen kan du höra av dig till mig via e-post på marie.eklipanovska@gmail.com .

Det kan vara att du har texter, men inte vet hur du ska sammanställa dem till en bok eller e-bok. Du kanske vill ha en hemsida, börja blogga, starta en Youtube-kanal eller ha snygga små visdomskort att lägga på Instagram. Eller något annat.


Det mesta finns egentligen gratis ute på nätet. Det finns Youtubeklipp och blogginlägg som generöst delar med sig av hur man gör si eller så. Det är den vägen jag gått de senaste 17 åren och lärt mig allt det jag kan idag. Men, det tar tid att söka i den enorma djungeln och det tar mycket tid att lära sig hur man ska använda allt som finns att tillgå.


Jag använder mig av alla möjliga gratisprogram och mallar som jag hittat. De är som svampställen. De ger jag inte bort gratis. Vad jag kan hjälpa dig med är att slippa en del av besväret.

När du kontaktar mig så berättar du vad det är du vill skapa och vilken budget du har att utgå ifrån.


Lite exempel på hjälp du kan få

Vill du inte skriva en hel bok själv utan låta någon spökskriva det du har att dela med dig av, kontakta då Charlotte Cronqvist. Likaså kan jag rekommendera henne om du vill ha en skrivcoach eller en redaktör för en bok.

Behöver du en redaktör eller skrivcoach för en bok på engelska då tycker jag du ska kontakta Andrea Hylen. Båda dessa kvinnor har jag samarbetat med många gånger, i just skrivande. De har mycket lång erfarenhet och är väldigt professionella i sitt arbete. De är idag goda vänner åt mig. Fina människor som bidrar till ljus och kärlek i vår värld. Och, inte minst, det gör det egna inre arbetet med sig själv sedan årtionden tillbaka. Båda är mogna kvinnor till både hjärta och hjärna.

Jag kan visserligen, men vill inte redigera texter i stora mängder. Däremot kan jag redigera enstaka blogginlägg eller diktsamlingar som inte innehåller så mycket textmassa, om du behöver sådan hjälp.


Däremot kan jag hjälpa dig starta en blogg åt dina texter. Eller sammanställa texter till en enkel bok som du kan trycka, eller till en e-bok att ladda upp på din hemsida.

Kanske vill du ha en liten e-bok alternativt en pdf-fil att använda för att locka kunder till din hemsida? Eller som en gåva för de som prenumererar på din sida. Ett gratis smakprov helt enkelt på vem du är.


Jag kan hjälpa dig igång med en enkel hemsida så att kunder har någonstans att vända sig om de hört talas om dig. Alla har inte Facebook och Instagram. Ibland kapas dessutom sociala medier (du har väl tvåstegsverifering?) och då kan du förlora alla dina följare och allt du lagt upp. Jag har sett det ske flera gånger bland kvinnor som driver eget inom konstnärskap och andlig utveckling. Hemsidan är alltså alltid en bra backup! Och den dränerar inte din läsare/kund på energi så som sociala medier har en tendens att göra.


Vill du öka möjligheterna att andra ska dela dina inlägg på Facebook och Instagram? Snygga bilder är då ett minimum. Detta kan jag också hjälpa till med. Se exempel nedan.Jag kan göra bilder att använda som omslag på e-böcker. Här har jag använt min konst som bakgrunder för att visa olika exempel.Underskatta aldrig det vackra. Vi människor tilltalas av det. Du kan ha ett fantastiskt innehåll, men om förpackningen inte är tilltalande förlorar du många läsare, lyssnare, kunder. In- och utsida ska matcha varandra, tänker jag. Formen ska vara så vackert att man vill dela med sig av den. Det är som att duka vackert för en god måltid. Det gör skillnad. Stor skillnad.


Kram,


16 visningar

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page