top of page

Heal My Life

Jag vaknar tidigt. Efter några misslyckade försök att somna om stiger jag upp. Iklädd den röda morgonrocken brygger jag kaffe och går sedan för att hämta böckerna jag läser varje morgon. Jag dras till en annan bok i bokhyllan och låter den följa med ut på uteplatsen där jag intar morgonkaffet under min läsning.


Den dagliga textläsningen intas i sin vanliga ordning. Eggehorn, Stinissen och Bibeln. Jag läser vad där står. Stannar en stund vid orden. Men något saknas mig. Så jag lyfter upp den där extra boken som ville bli läst. Jag slår upp den på måfå och hamnar på en sida där en berättelse börjar. En sann och personlig historia om utbrändhet. Tre berättelser senare, av tre olika kvinnor, är jag nöjd och belåten. Mättad på ett behagligt sätt.

Kvinnorna är inga kända författare likt Ylva Eggehorn, Wilfrid Stinissen och alla Bibelns nedtecknare. Ändå är det kvinnornas berättelser som berör mig och skänker vila denna tidiga morgon.


Susanne Wendt, Titti Jacobson och Carina Halvardsson är alla medförfattare till antologin Värdefulla Röster. En bok jag publicerade 2013. Lika aktuell då som nu. Tidlös för att den skildrar det verkliga livet, svårigheterna vi alla möter i någon form, och som vi oftast lyckas övervinna och gå stärkta ur.


Igår lade jag upp en text i en Facebookgrupp med kvinnor jag är med i. Denna morgon tog jag bort min kommentar. Det var inte rätt plats att vara sårbar på. Känslan infann sig redan sent igår kväll och den malde i mig denna morgon. När jag läser Susannes, Tittis och Carinas berättelser i Värdefulla Röster noterar jag hur genomsyrade de är av den öppenhet och sårbarhet som fanns i bokprojekten där de skrevs. Där delningarna från hjärtat var en trygg plats att klä den egna sanningen i ord och känslor.


Jag vet hur det är att kunna vara sårbar både i nära relationer och i grupper av människor. Jag vet att det är jag som ofta tar initiativet att visa mig sårbar och så öppnar för andra att vara sårbara med mig.

Den senaste tiden har min kropp tydligt signalerat att den är spänd och känner sig hopsnörd. Jag finner ingen plats där jag kan vara i och med den djupa sårbarhet som är mitt sanna väsen och min verkliga styrka. Min inre tystnad är sönderslagen efter ett år bland människor, hundar, bilar och buller. Andningen har krupit upp i bröstkorgen och sinnet är utmattat av alla intryck från stadens rörelser, ljud och dess stressiga tempo.


Jag har mina rötter djupt nere i min kropp. Min själ är en meditativ själ som vill insupa och genomsyras av livet. Mitt djupa mottagande kräver mycket tid och stort tålamod att smälta allt jag tar in. Jag behöver leva djupt avslappnad för att må bra och vara i balans. Sårbarheten och sensitivitet är min styrka, källan till all min kreativitet och omsorg om andra. Kärleken är och förblir det enda verkliga och väsentliga för mig. Navet för min existens.


Jag har läst in några meditationer som jag lyssnar på varje dag. De har fokus på andningen och att slappna av i kroppen, att låta Gud flöda in där jag redan är öppen och öppna mig där jag är stängd. Jag är meditation, det råder ingen tvekan om det. Min röst är skapt för att leda människor hem till Gud och den kärlek som är Universums nav. Det bor en berättare i mig som genom sina historier vill öppna för en djupare sårbarhet i relationer och grupper, så att en större varsamhet för livet kan födas, frodas och föröka sig där i mötet människor emellan.


Jag längtar inte bort från staden och dess människor. Tvärtom. Men jag längtar hem till den djupa inre tystnaden, till meditationens brödiga jord, till min dansande sjungande själ, till ett fridfullt sinne och en djupt avslappnad kropp som i sin sårbara fullhet kan älskas och älska, skapas och skapa.

Första steget är att är stå i den ljuva längtan, äga och innesluta den i mitt liv genom att formulera den för mig själv och sedan dela den med er medmänniskor som vill läsa och ta emot den nakna sanningen om mig och mitt liv.


Jag slår upp ännu en sida i Värdefulla Röster. Jag hamnar hos Karolina och hennes berättelse Min längtans röst. Jag ska läsa den snart, när jag bryggt ännu en kopp kaffe och bloggat klart. Jag ska vila en stund i eftervärmen av all den kärlek och omsorg jag höll plats för under mitt sårbara ledarskap i Heal My Voice Sweden och som alla kvinnorna så generöst bidrog till.


I slutet av den boken som utkom 2013 har en del av kvinnorna gjort reklam för sin tjänster. Passionerad för Gud är rubriken på min reklamsida. Där finns en länk till en hemsida www.healmylife.se

Jag har köpt domänen igen. Den var ledig. Såklart. Jag har omdirigerat den hit till denna hemsida med mitt namn. Så länge. Tills jag vet om den vill vara något mer än ett budskap från Gud om var jag befinner mig och ett statement inåt för mig själv och utåt mot världen.

Det är där jag är nu. Vid det vägskälet. Heal My Life. Det handlar inte om att läka min röst som i Heal My Voice Sweden. Det handlar om att sammanfoga mitt liv, alla de idag läkta delarna och berättelserna som jag med Guds hjälp grävt fram, vårdat, lärt mig att älska och uppskatta sedan jag sade ja till att skriva min första berättelse. My Boring Old Story, i Empowered Voices som utkom 2012.


Allt det skadade fanns för 11 år sedan inom mig. Allt det läkta och upprättade finns idag inom mig. De friska delarna är splittrade av min livssituation och de omständigheter som råder. Men de är inte skadade. De har inte gått förlorade. Jag är den jag är på djupet. Det kan ingen eller inget längre ta ifrån mig. Vad Gud gjort i och med mig kan jag inte mista.

När min livssituation förändras kommer jag helt naturligt att sammanfogas och alla bitarna kommer att falla på plats av sig själv. Både arv och miljö påverkar människan. Jag är inget undantag. Under goda förutsättningar kan vi frodas och blomstra. Under bistra förutsättningar får vi nöja oss med att överleva och inte förlora oss själva.


Ingenting varar för evigt, men det goda från Gud dör aldrig, det kan alltid återuppstå. Allt i livet råder ingen människa över. Vi ansvarar alla endast för vår egen del i den stora kosmiska dansen som livet är. Jag gör min del. Du gör din del. Gud gör sin del. När tiden är inne sammanstrålar mitt, ditt och Guds liv. Då uppfylls allas vår djupaste längtan för den är alltid kärleksfull relation och win, win, win.


Kram,

Marie


 

Antologin Värdefulla Röster av Heal My Voice Sweden och Marie Ek Lipanovska

Vill du ha ett eget exemplar av boken Värdefulla Röster så kan du kontakta mig via mejl på marie.eklipanovska@gmail.com


Läs mer om Heal My Voice Sweden och böckerna på www.healmyvoicesweden.com

21 visningar

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page