top of page

Liv, lust och längtan

Det är fredag igen. Veckorna med sina veckoslut tycks susa förbi. Ändå är jag där med dem alla, närvarande med kropp, själ och ande. Ingen dag föredrar jag före den andra. Varje dag är vår dag, Guds och min. De liknar varandra ganska mycket. Ibland är de långtråkiga. Men det känns ändå som om jag gör skillnad och bidrar med något gott till vår värld. Så även om inga omvälvande saker sker är ingen dag bortkastad så länge jag förblir i Gud och delar med mig till andra av Guds liv i mig.


Idag har jag varit i Strandkyrkan på förmiddagen. Nu är tavlorna utbytta. Kollektionen "Kärt barn har många namn" är ersatt av "Liv". Det passade bra med tanke på att ett par föräldrar var där och förberedde Birgittasalen inför deras väldigt gulliga sons dop imorgon. Från de jordnära stillsamma tavlorna, till de mer färgsprakande och livliga. Rummet känns annorlunda. Ungefär så är det också när man blir förälder och den vuxna lugna hemmatillvaron plötsligt exploderar av ungt nytt liv.


När jag körde hem tänkte jag på hur inte bara ett hem utan även en kyrkobyggnad behöver besjälas. Liksom vi byter gardiner och kuddöverdrag i våra hem, så behöver kyrkan då och då fräschas till invändigt.

I mässan och därför inne i själva kyrkorummet finns det växlingar. Olika liturgiska färger, olika blommor på altaret, olika teman, olika antal ljus, olika sånger. Jag älskar det. Men idag när jag hade bytt tavlorna insåg jag hur stagnerad energin känns i resten av byggnaden. Den ser likadan ut som den gjorde för tio år sedan när jag steg in.


Fredagarna är Sötnosens. Då avslöjas ännu en sida ur den framtida boken "Sötnosen och Anden läser Psaltaren". Idag var vi framme vid psaltarpsalm 13. Min älskade Sötnosen sitter där på sin gunga och ser alldeles ensam och övergiven ut. Gå över till henne och få reda på varför. www.sotnosen.se -->


Under veckan som passerat har jag ritat lite varje dag. Det har varit avkopplande och mysigt. Jag har varit oinspirerad länge, men pingsten har gett mig lite nytt liv från Anden. Nu har jag illustrerat 38 psaltarpsalmer. Det finns 150 stycken så det är många kvar. Men jag funderar på om jag inte ska dela upp det i fem böcker. Det finns en sådan uppdelning i Bibeln. Första boken innehåller psalm 1– 41. Tanken är lockande. Den känns avlastande. Fem böcker som alla hänger samman istället för en enda tjock bok. Väljer jag att göra en enda bok lär det dröja minst ett par år innan jag har den färdig. Jag kan inte längre skynda mig. Jag är långsam som en snigel.

Men om jag väljer fem tunnare böcker då kan jag ha färdigt den första redan i år. Om jag frågar min svank och min mage, röstar de på alternativ ett, dvs fem böcker.


Nu ska jag återvända till tvättstugan. Jag lunkar fram och tillbaka. Tröttheten vill inte riktigt ge vika. Men jag vet att det handlar om kroppens längtan och behovet av kärlek och omsorg. Den omsorg som vila inte rår på. Den kärlek jag själv inte kan ge mig, som behöver komma från en man som älskar mig.

Om jag gör mig oberoende av den kärleken dömer jag mig själv till ett liv i ensamhet. Jag stänger då dörren för Guds kärlek till mig. Till att Gud får älska mig och älska med mig. Min längtan har ju sitt ursprung i Gud, i att förenas i kärleken och uppgå i varandra, att vara som olika lemmar i en kropp. Att avstå det vore att visa min egen kropp förakt, att ignorera behovet av närhet, ömhet och intimitet med en annan person. Så elak kan jag inte vara mot mig själv. Så elak vill jag inte vara mot någon. Jag hoppas att Sötnosen har rätt. Juni månad i hennes kalender är en enda lång kärleksfull kram.


Imorgon är det barnkalas och jag tänkte baka kärleksmums ikväll. Vet inte ens om jag gjort det förut, men det kan väl inte vara så svårt. Chokladbollarna gjorde jag redan för ett par veckor sedan. Några ligger i min mage, men det räcker nog till alla ändå.

Tänk att jag är mormor till två gossar. Inte bara dagarna susar förbi. Åren likaså. Därför hoppas jag inte att min längtan står obesvarad alltför länge till. Jag vill njuta av kärleken, inte bara till själ och ande utan också till kropp.


Kram,

Marie


Ps! Vill du läsa mina sinnliga kortnoveller så ladda ner min bok Stunder av ömhet och närhet som en e-bok HÄR -->


11 visningar

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page