top of page

Liv ropar på liv


Bokblad ur Marie Ek Lipanovskas novellsamling Stunder av ömhet och närhet


 


Höst och vinter är en tid på året då själen behöver vila och återhämta sig. När våren vaknar till liv gör själen detsamma. Liv ropar på liv.

Jag märker att jag måste anstränga mig mycket mer för att nyskapa under denna mörka tid på året. Att teckna och skriva, allt tar längre tid. Däremot sinar inte idéerna för hur jag ska använda allt jag skördat under tidigare säsonger. Bilden ovan skapade jag igår för att kunna dela på sociala medier. Det är en av de 40 kortnoveller jag skrev i februari 2020 och gav ut som en novellsamling 2022. Boken kan laddas ner gratis som e-bok HÄR.


En del av att leva ett hållbart liv är att återgå till den naturliga och organiska tillväxt som både människor och natur är skapade för. Det är inte att producera, odla och skapa utifrån en efterfrågan - såsom vi gör numera. Vi överproducerar. Vi överpresterar. Vi skövlar. Vi utarmar både mångfald och jord. Vi kastar skördar.

Det naturliga är att låta livet av sig själv bära frukt. Det är hållbart. Därefter är vår uppgift att att föröka, förädla, förvalta, skörda och i slutänden paketera skörden för att dela ut eller sälja till andra.


Vissa år har jag tecknat väldigt mycket. Andra år har jag målat mer. Ibland har jag både skrivit och illustrerat. Någon säsong har det varit mycket Jesus, en annan säsong mer erotik och en tredje mer Sötnosen. Inte ett enda år har passerat utan en skörd. Inte en enda månad har jag stått utan frukt att dela med mig av. Orden i Uppenbarelseboken 22:2 har gått i uppfyllelse.


Mitt på den stora gatan, med floden på ömse sidor, stod livets träd, som bär frukt tolv gånger om året och ger sin skörd varje månad, och trädets blad är läkemedel för folken.

Två utmaningar står jag inför

Den ena är att säga nej till förfrågningar som kräver att jag måste nyskapa under hösten och vintern. Det innebär nämligen att jag ska göra upp en vak i vinterns tjocka istäcke. Hämta upp vatten från djupet och värma upp det, innan jag kan använda det när jag skapar.

Om våren bara ställer jag mig i bäcken och får kraft av vattnet som av sig själv flödar.

Den andra utmaningen är att komma underfund med hur och var och till vem jag ska sälja min skörd så att jag kan leva av den.


Jag är på rätt plats. Jag har slagit mig ned intill livets träd. Jag är mig själv. Jag gör det Gud format mig för. Jag ställer om från att producera vad andra efterfrågar av mig, till vad livet har att erbjuda genom mig. Jag söker efter de ekonomiska svaren på mina frågor. Jag är på rätt väg. Tack Gud!


Kram,


Marie Ek Lipanovskas namn
bottom of page