top of page

Sötnosen och jag tolkar hennes bilder

För ett år sedan började jag dela mina illustrationer i bokprojektet jag kallar för Sötnosen läser Psaltaren. Bild 52 lade jag alldeles nyss upp på Sötnosens Facebook, Instagram och på Sötbloggen.


Idag börjar jag presentera Sötnosens lilla bok också på min vanliga Facebook, Instagram och här på bloggen. Jag förstår inte varför, men hjärtat säger åt mig att göra det.


Vi startar såklart från början med psaltarpsalm 1. Men nu bjuder jag också på mina tankar kring bilden. Min personliga tolkning. Bilden kanske talar till dig på ett annat sätt. Berätta då gärna om det i kommentarsfältet.Sötnosen läser psaltaren psalm 1, illustration av Marie Ek Lipanovska


Han är som ett träd planterat nära vatten – det bär sin frukt i rätt tid, aldrig vissnar bladen. Allt vad han gör går väl.

(Psaltarpsalm 1:3)

 

Min tolkning:


Trots att Psaltaren skrevs långt innan Jesu födelse igenkänner Sötnosen att det är Honom texten handlar om. Jesus är det träd som bär frukt i rätt tid. Livets träd som aldrig vissnar. Och allt vad Han gör går väl, för Han är godheten själv.


Sötnosen har därför begett sig till Jesu grav. Hon står på den plats där Maria från Magdala mötte Jesus när Han hade återuppstått. Sötnosen tänker att det är på den platsen där Jesus bevisade att han besegrat döden som hon kan ta emot fröet till Livets träd. Det är också där Anden kommer med livets vatten så att frukterna blir många.


Allt det förstår hon för att hon läser med hjärtat vad de första ögonvittnena skriver i Biblen. Hon lyssnar till kvinnorna som gick till graven för att smörja Jesu kropp: Maria från Magdala, Jakobs mor Maria, Salome och Johanna. De berättar att Jesus lever, att kärleken segrat över döden. Sötnosen igenkänner sanningen. Hon tror på kvinnorna och gläds åt vad hon får veta.


Gravstenen liknar ett oblat. Sötnosen förstår nämligen att kvinnornas berättelse sår frön i hennes sinne och själ, och oblatet är fröet som långsamt genomsyrar hennes kropp. Människan behöver både ock.


Vad berättar bilden för dig? Kommentera gärna.


 

Följ gärna Sötnosen på Facebook och Instagram @sotnosen.se

Hon har också sin egen hemsida www.sotnosen.se 


Detta hittar du hos Sötnosen:

  •  Varje fredag bjuder jag på en illustration ur bokprojektet Sötnosen läser Psaltaren

  • Varje månad får du en almanacka i form av en bakgrundsbild till din mobil.

  • Varannan månad får du se hennes serieruta i On Purpose Woman Magazine

  • En gång i kvartalet hennes seriestripp i Bunkeflo kyrkoblad

  • Lite annat smått och gott då och dåKram,


Marie Ek Lipanovska namn

16 visningar

留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
暫無評等

新增評等
bottom of page