top of page

The Message

"Och du skall få lov att bli den berättelse som det är tänkt att du skall vara."

Gud är inte ett främmande namn, Kristian Lundberg


Meningen är så vacker. Den griper tag i mig. Jag finner den redan på andra sidan i boken som kallade på mig från bokstället i min församling. Jag har sett boken förut. Passerat förbi den. Nu viskade den mitt namn. Det är oftast så Gud gör. Han viskar när han kallar på mig. Enda gången han skriker är möjligtvis när han högt ropar "STOPP!", såsom jag gjorde när barnen var små och de var på väg rakt ut i vägen.


"Och du skall få lov att bli den berättelse som det är tänkt att du skall vara." Jag börjar nästan gråta när jag läser de orden.


Igår när den nya grannen flyttade in alldeles bredvid tänkte jag att jag inte vill vara en del av denna grannes tillvaro. Tanken uppstod när jag steg ut genom ytterdörren för att gå till tvättstugan och möttes av en frän röklukt. Inte en gång, men flera.

Jag vill inte leva i en sådan omgivning. Bland Coca Cola-flaskor och fimpar. Där den friska luften jag vill inandas är rökfylld och får mig att hosta. Där tystnaden jag vill lyssna till i naturen är sönderslagen av högljutt babbel. Det är min barndoms berättelse. Det är en del av min egen vuxna berättelse. Men inte den berättelse som jag är tänkt att vara. Jag igenkänner den gamla, och jag igenkänner den nya berättelsen när jag hör den.


Igår nämnde jag The Message för ett vänligt par i min församling. Jag frågade om de hade läst boken. Det hade de inte, men däremot kände kvinnan igen titeln och undrade om hon inte hade boken hemma.

Idag i kyrkan räcktes jag en påse med boken. Jag fick den i gåva av dem. TACK!


The Message är en parafraserande bibelöversättning från Bibelns originalspråk av den amerikanske pastorn Eugene Peterson. The Message är en bibelöversättning med parafrasens signum som försöker att levandegöra Bibelns urgamla språkvärld för den moderna människan. På ett fascinerande och annorlunda sätt försöker den hitta fram till den uttrycksfulla, mustiga nyansen av Gamla testamentets hebreiska och Nya testamentets grekiska.

Många vittnar om hur Eugene Petersons personliga, kunniga och fräscha översättning har öppnat deras ögon för bibelordet på nytt och också gjort det mer tillgängligt för ovana bibelläsare.


Jag ser framemot att läsa den sida vid sida med min vanliga Bibel 2000. Som ett då och ett nu med den gemensamma nämnaren Anden. Helt garanterat kommer den att komma med budskap till mig som jag kanske inte hade nåtts av annars. Gud viskar. Han skriker inte. Och The Message/Budskapet som Bibeln kommer med till alla människor kan sammanfattas i: "Och du skall få lov att bli den berättelse som det är tänkt att du skall vara."


Jag fick en kosmisk bild av Gud igår kväll. Varifrån den kom vill jag inte avslöja. Bilden som gavs mig vill jag suga på länge. Bevara i mitt eget hjärta. Jag såg vart jag är på väg, mitt nya himmelska Jerusalem - i bibliska termer. Det var det vackraste jag någonsin skådat.

För en stund var det som att se mitt hem, vart jag är på väg, vart vi alla är på väg. Jag såg med mina fysiska ögon. Inte med min inre syn. Inte den osynliga verkligheten utan den fullt synliga. Men det krävs speciella ögon för att kunna se. Ögon jag fick låna en kort tid.


Det var samma totala visshet som när Jesus en gång stod inför mig. Jag visste då att det var han. Inte någon utklädd som honom. Hela min kropp kände igenom honom.

Detsamma var det igår. Jag visste att detta var "hemma". Dit jag och allt med mig färdas. Hela min kropp kände igen mitt hem. Och jag insåg hur ofantligt stort och vackert mitt hem är. Att jag inte behöver vara rädd, för den kraften som drar mig hem är så obegripligt stark att jag inte behöver oroa mig för att mina egna krafter sinar och inte räcker hela vägen.


Jag begrep också att jag bara är ett litet sandkorn på en oändlig sandstrand, men jag förstod även att jag inte är ett obetydligt sandkorn utan ett som är välsignat. Gud kan urskilja mig bland alla andra sandkorn. Och jag kan låta mig förvandlas till en pärla, för Gud har lagt mig innanför Jesu mantel i den mussla som hans kärleksdränkta kropp är.


Jag kan välja att vila i och nöja mig med att jag är ett välsignat sandkorn. Men jag kan också välja att i Jesus förvandlas till en pärla som träs på Guds evighets tråd. Och då blir jag en del av det vackra kosmiska halsband som gnistrar och glimmar av kärlek och frid i evighet på vårt himmelska valv. Det vill jag. Det är vad jag sagt ja till. Det är så jag använt min fria vilja jag fått i gåva. Till att ingå i Guds kosmiska och jordiska ordning.


Kram,

bottom of page