top of page

VECKANS TAVLA - Beyond the desert

Bortom öknen, så heter min tavla på svenska. Öknen är en plats för djupa möten med Gud, det vittnar människor om sedan årtusenden tillbaka. I den till synes ogästvänliga miljön tycks Gud känna sig hemma och vi bjuds in som gäster till det som på ytan kan upplevas som kargt och dött.Beyond the desert, tavla av Marie Ek Lipanovska


Jag tittar tillbaka på min ökenvandring. Då när min kropp och själ kändes helt uttorkad. Det var som om min inre bördiga jord hade tömts på sitt vatten. Jag fann ingen skugga. Mitt huvudet kokade. Solen var så stark att jag inte kunde förlita mig på mitt seende. Jag kunde inte urskilja när jag hallucinerade. Min blick hade inga fästpunkter. Jag var omgiven av oändliga vyer av torkat landskap. Min kropp befann sig i en form av svält jag aldrig tidigare hade upplevt förut. Jag hade svårt att få i mig mat. Jag var matt. Utmattad. Tömd på egen livskraft. "Du är riktigt illa däran", sade läkaren och tittade oroligt på mig.

Jag hade en mycket svårt utmattning. Det var Anden som höll mig vid liv. Jag hade tömt ut också min reservtank.


När jag idag tittar tillbaka på mitt liv kan jag se när en obalans uppstod. Det startar några år efter att mitt första barn föddes. Jag börjar att sätta mitt liv och mina behov i andra hand. Det sker stegvis. I små steg. Mitt barns och min makes liv ges förtur. Deras behov blir primära och mina blir sekundära. Med tiden låter jag allt fler människor gå före i kön. Utarmandet av mig själv sker långsamt men konstant. Det är som om livets vatten långsamt droppar ut ur mig. Jag läcker livskraft utan att veta om det.


Jag tror att det börjar med att jag tackar nej till en fantastisk arbetsmöjlighet i januari 1996. Det är ett nej till mig själv, till en stigande ekonomisk tillväxt, till passionen jag känner, till mitt hjärtas längtan efter att bidra till en bättre värld, till min egen person och mitt liv.

Nästan trettio år senare, hösten 2015, når jag min absoluta botten. Min livstank är helt tömd på vatten. Jag lever av ångorna från Andens närvaro. Döden flåsar mig i nacken. Där i den öknen gör jag ett nytt val. Jag säger ja till mig själv och mitt eget liv. Jag inser att det inte räcker längre att leva endast för andra. Jag måste leva också för min egen skull. Gud har en mening med mitt liv och det vilar en egen välsignelse över det livet.


Ett år senare, kring lucia 2016 föds Sötnosen. Hon är frukten av att jag sade ja till mitt eget liv. Det liv Gud gett mig i gåva.

Tre år efter att jag började teckna Sötnosen tog jag mina första penseldrag på en canvasduk. Jag vågar påstå att kreativiteten och skapandet är min bästa medicin. Genom skrivandet, tecknandet och målandet har jag byggt och fortsätter att bygga upp den balans som jag förlorade och som ledde mig enda fram till ett möte med döden.

Jag vet idag att jag inte kan finnas till för någon om jag inte först finns för mig själv. Min finaste gåva till dem jag älskar är att ta god hand om mig själv. Det finns många människor som behöver mig och det är något gott att vara behövd. Just därför behöver jag tillgodose mina egna behov. För mitt liv är till för att delas med andra. Och den som inte ger upp under sin ökenvandring kommer att få uppleva att öknen blommar. Genom Guds nåd.
BEYOND THE DESERT

Akryl/mixed media on canvas

100 x 70 x 2 cm

Ordinarie pris: 7500 kr

Art of the week pris: 6000 kr

Tavlan kan levereras gratis inom Malmö


Erbjudandet gäller 4 - 10 april

Kontakta mig om du vill köpa tavlan: marie.eklipanovska@gmail.com.


Kram,


Marie Ek Lipanovskas namn

12 visningar

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page