top of page

EN ERFAREN MÅNGPYSSLARES GÅVOR TILL GUD

Åtta minusgrader visar termometern. Imorse var det ner på elva och vände. Snön tynger ner granriset jag fyllt upp balkonglådorna med. Uteplatsen har varit välbesökt både igår och idag av fåglar i alla storlekar, från lilla rödhaken till den stora svarta korpen. Det blev trångt runt matbordet så jag dukade upp ytterligare ett fågelbord idag. Jag njuter av att ha dem som sällskap. Fåglar är fina att titta på.


Hundpromenaderna blir korta i denna kyla annars får vovvarna ont i sina trampdynor. Men idag när solen tittade fram tog vi chansen att gå lite längre än igår. Det är kallt men skönt ute. Det verkligen knastrar under skorna när man går och snön lyser upp i vintermörkret. Gud vet sannerligen vad han gör. Vintern är vacker när den är vit och kall.


Idag nådde jag det första av fem delmål i projektet Sötnosen läser Psaltaren. Psaltaren i Bibeln är indelad i fem böcker. Någon bok har fler psalmer än andra. Första boken avslutas med psalm 41 och det var den jag idag publicerade på sociala medier.

Det är skönt med delmål. Jag inser att om jag inte hade de fem mållinjerna att luta mig mot hade jag gett upp detta projekt. Vi människor är olika. Jag är ingen långdistansare har jag kommit att förstå om mig själv. Jag är inte heller en sprinter. En fotbollsspelare är jag. Jag behöver en andra halvlek ifall den första inte blev som jag hade hoppats på. Jag behöver lagkamrater som siktar mot samma mål och en tränare med en ängels tålamod för i ena stunden är min tro på seger väldigt stor och i en annan stund tror jag inte alls jag ska kunna vinna någonting.

Så jag passar på att fira det faktum att jag inte har gett upp utan ännu håller ut. Jag vill fira att jag uppnått delmål ett, även om det återstår fyra. Jag firar med att ge er chansen att köpa mitt senaste Sötnosen-pyssel, handgjorda bokmärken av pappersrester jag sparat från kartong som medföljer mina canvasdukar. Temat för dessa tre är träd/gren. Naturligtvis har den en väl vald bibelvers. De kostar 99 kr/st. Porto tillkommer om jag ska skicka dem till dig. De är cirka 20 cm långa och 3 cm breda. Och de gör en glada att titta på som nästan alltid när Sötnosen och Anden visar sig.
Visste ni att jag hållit på sådär sedan mitt äldsta barn låg i magen? Pysslat och sålt mitt hantverk. Hon fyller 32 år i sommar. Jag satt faktiskt och målade kylskåpsmagneter som jag hade tillverkat i gips när vattnet gick kvällen innan hon kom till världen. Så jag får nog säga att jag är på gränsen till en professionell pysslare efter trettio år i den branschen. Jag gillar handgjorda bruksföremål, men de får absolut inte se "hemmagjorda" ut, i den meningen att de inte är fina nog att sälja och ta betalt för.

Genom åren har jag tillverkat små och stora ting; smycken, kort, blomsterarrangemang av torkade blommor och sidenblommor. Jag har restaurerat gamla möbler och fixat till guldspeglar som jag sålt. I julas började jag tillverka små söta tomtar och gjorde mitt första försök till en julkrubba.


Idag plockade jag ner mina tavlor i Strandkyrkan. Två tilltänkta veckor blev till ett halvår. En utställning blev till tre. Det började med serien Kärt barn har många namn som syftade på Jesu olika smeknamn/tilltalsnamn/titlar (vad man nu ska kalla dem för). Därefter kom den färgsprakande serien Liv. Och nu sist hängde ett urval av serien Guds kvinnor.

När jag stod där och packade in tavlorna i brunt kraftpapper tänkte jag på den naiva och omöjliga tanken jag hade under 2023, att jag skulle ha målat alla Guds kvinnor (mer än 100 tavlor) till min sextioårsdag, den 22 oktober 2028. Vad jag istället kom fram till var att alla mina tre serien kan få lov att vara ett livstidsprojekt utan mål och delmål.


I min fina specialbibel finns det massor av bra saker i slutet av boken. Bland annat en lista med de namn som används för Jesus. Jag räknade till 95 stycken. Många av dessa kan man visserligen slå ihop för de är snarlika. Men jag har målat 6 stycken tavlor i den serien, så det finns många fler att avbilda kan man ju lugnt säga.

I serien Liv har jag också målat sex tavlor. Det känns som att temat Liv är oändligt så här kan jag också måla under resten av min livstid utan att sakna inspiration.

Detsamma kan jag säga om Guds kvinnor. I Bibeln finns minst hundra och troligtvis närmre 200 stycken kvinnor att måla av. Om jag minns rätt har jag målat tio av dem.


Just nu målar jag inte alls. Om jag ska dra en slutsats från tidigare år så vaknar målarlusten till liv om våren. Att samla mina målningar i ett förråd känns verkligen helt meningslöst. Där gör de ingen nytta och är inte till glädje för någon. Därför har jag beslutat mig för att öppna den dörren på vid gavel. Veckans tavla som jag inledde igår är en del av den tanken. En utvald tavla till specialpris under en veckas tid.

Tavlor jag förut inte velat sälja kommer att komma ut till försäljning. Tavlor jag inte ens visat upp likaså. Och ... Guds kvinnor kommer jag också att släppa under 2024. Det känns som kloka och goda beslut.


Idag skulle jag haft ett möte med en person från min församling. Han är själv inte kristen men som så många andra icke-troende människor deltar han i kyrkans olika verksamheter. En av mina tavlor i Strandkyrkan hade talat till honom och därför tog han kontakt med mig. Det blev ett mycket fint och givande samtal. Jag berättade kort att jag inte växte upp i ett kristet hem, utan mötte Gud och blev så småningom kristen och leddes in i kyrkan. Han önskar höra mer om det, berättelsen om hur jag kom till tro. Det är fint, jag delar den gärna. Jag tror det är i linje med mitt nästa steg och vad Gud vill. Hur vet jag inte, om det är i bokform eller som ett samtal eller en föreläsning. Men jag tror mannen är en budbärare som kommit för att kalla ut mig att berätta om just det: "Hur jag kom till tro på Gud". Och kanske behöver den berättelsen ackompanjeras av Sötnosen och mina tavlor på något sätt. Jag får invänta klarhet, på att Gud ska byta ut mina tankar och mål till hans tankar och mål, på samma sätt som han gjort med Sötnosen som läser Psaltaren och min konst. För som jag sade, ena dagen tänker jag att jag verkligen gör något gott som världen behöver få ta del av. Nästa tänker jag att jag borde skaffa mig ett riktigt jobb och sluta leka författare, illustratör och konstnär. Mina tankar går alltså inte att lita på för de svänger hej vilt från en dag till en annan.


Jag tror jag skulle kunna sträcka mig till att kalla mig själv för erfaren och fiffig mångpysslare och det är ju faktiskt en riktigt trevlig arbetstitel. Hmmm... kanske ska jag svara just det när jag får frågan.

– Vad gör du?

– Jag är mångsysslare.

– Vad innebär det?

– Precis som det låter. Jag pysslar i mängder. I stort och i smått. På höjden, i djupet och på längden. Kors och tvärs, om jag ska vara lite vitsig.

– Kan man tjäna pengar på det? (Människor är besatta av månadslön, semesterersättning, pension och sjukpenning - även om den säkerheten skulle ta död på dem.)

– Ja, om du köper en tavla, en bok eller ett bokmärke.


Imorgon är det tretton dagar efter julafton. Röd dag. Helgdag i Sverige. Högmässa i kyrkan. Det är den allra äldsta kristna högtiden, enligt Svenska kyrkans hemsida. "Tretton dagar efter jul, den 6 januari, firar vi att österländska stjärntydare hittade vägen till Jesus i Betlehem. De kom för att hylla Jesus med guld, rökelse och myrra. Det är början på det som kallas trettondagstiden och som pågår fram till förfastan."


Vilka är dina tre gåvor till Jesus? Mina är Sötnosen, tavlor och mitt liv med min berättelsen om hur jag kom till tro.


Ha en fin helg!
16 visningar

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page