top of page

Förlåtelse utan gräns

Siffrorna varierar, men flera hundratusentals människor har dött till följd av Rysslands invasion av Ukraina som inleddes den 24 februari 2022.


Sedan den 15 april 2023 pågår inbördesstrider i flera delar av Sudan. För en månad sedan hade dödssiffran överstigit 9000 människor. Över 4,7 miljoner människor har tvingats fly från konflikten. Minst två miljoner barn har flytt från sina hem, enligt Unicef. I genomsnitt tvingas 700 barn på flykt, varje timme.


Ukraina, Sudan, Jemen, Kongo-Kinshasa, Etiopien, Afganistan, Syrien ... mfl.


Vi har inte bara en klimatkris utan också en humanitär kris i vår värld.

Det är det fruktansvärda våldet som jag bevittnar i Palestina som fått mig att vakna upp och vilja veta mer om hur det faktiskt står till med vår värld. Mer än 11 000 människor har dött under den månad som kriget/konflikten/folkmordet (vad jag nu ska kalla det) pågått. Nästan hälften av dem är barn.


Det är väl den enda ljuspunkten i mörkret, mitt och andras uppvaknandet till sanningen om både klimatkrisen och den humanitära krisen. Att blunda för det som sker eller förneka hur illa det verkligen är leder inte till någon lösning om du frågar mig.


Martin Luther King Jr:s ord ekar i mitt inre.De goda människornas tystnad ....


Jag har inga lösningar att presentera, varken för klimatkrisen eller den humanitära kris som råder på vår planet. Men jag har min röst och med den kan jag samtala, utforska och rannsaka mig själv för att se vad jag kan förändra. För jag vill bidra med frid och fred till vår värld, snarare än att ge bränsle åt kriserna som råder.


Jag tror på samtalet, också när vi tycker olika. Jag tror på att människans röst har kraften att förmedla sanningen, inspirera till goda handlingar och ingjuta hopp i svåra kriser. Jag tror på den enskilda människans möjlighet att påverka och göra skillnad. Jag tror på förlåtelse och försoning när vi väljer att säga som det är, mötas i och leva efter sanningen.


Förlåtelse utan gräns är temat för denna vecka i kyrkoåret. Det ämnet samtalade jag och prästen Berth Löndahl om igår när vi spelade in ett nytt avsnitt av vår serie Söndagarna med Jesus. Du hittar det under fliken samtal på den nya hemsidan Vita korsets kapell med webbadressen www.healmylife.se


Vill du ha en kortfattad överblick över den humanitära kris som just nu råder i vår värld hittar du det här på Röda korsets hemsida.


Kram,


bottom of page