Husmor lagar morotssoppa
- Marie Ek Lipanovska
- 17 feb.
- 3 min läsning
Om någon hade sagt till mig som tonåring att jag en dag skulle arbeta som husmor skulle jag legat dubbelvikt av skratt på marken. Om någon hade sagt det till mig när mina tre barn var små, hade jag skakat på huvudet och undrat om den andre hade alla hästar hemma. Men här är jag nu, det förut helt otänkbara har blivit min vardag och min verklighet. Det går verkligen inte att lista ut varthän livet ska ta en.
Jag finner det lite roande att jag numera får betalt för det jag egentligen gjort gratis i många årtionden, dvs tagit hand om ett hushåll. Jag handlar mat, städmaterial och dylikt, letar recept och planerar veckans mat för alla mellan 0 och 99 år, bakar och lagar mat, minimerar matsvinnet, dukar fram och dukar av, diskar och håller ordning, inhandlar, vårdar och planterar blommor, köper in lite hemtrevlig inredning, konterar och attesterar.
Det fanns en tid då jag inte ens tyckte det var kul att laga mat, mer något nödvändigt ont så att barnen inte svalt. Intresset har växt med åren och det var nog när alla kidsen hade flyttat hemifrån - då jag slapp äta korv stroganoff och spagetti med köttfärssås, som matlagandet vaknade till liv. Det är stor skillnad mellan föda och mat lagad med kärlek, det minns jag att min son en gång var tydlig med att berätta för mig.
Allt mer vegetarisk mat har det blivit de senaste åren och jag vill helst ha mat lagad från grunden. Under de åtta år då jag bodde på gården fick jag också upp ögonen för hur mysigt det är att odla sin egen mat, samt sylta och safta. En tid hade jag och dottern Hello Fresh och faktiskt var det också inspirerande för veckomatsedeln. Numera äter vi hellre "asiatisk tacos" än "vanlig".
En del av det husmoderliga har jag lärt mig av min mamma, annat har jag lärt mig av vänner, men främst handlar det i mitt fall faktiskt om att i flera årtionden ha skött ett hushål och att ha modet att våga testa något nytt och att prova mig fram. Idag finns det så mycket bra på nätet att lära sig. Jag googlar recept och kollar Youtube om alltifrån hur man bäst tar hand om skärbrädor och knivar, till den perfekta koktid på äggen eller smarta tips på hur man använder köksassistenten Kenwood. Jag måste verkligen köpa en sådan att ha hemma!
Så jag tänkte bjuda in husmor Marie här på bloggen under kategorin #husmor. I husmorsinläggen vill jag berätta lite om mitt arbete i församlingen och dela med mig av goda recept och bra tips. Jag tar gärna emot recept på goda soppor, kakor i långpanna eller nattjästa bröd. Mejla mig då på marie.eklipanovska@svenskakyrkan.se

Jag arbetar i en svart kockklänning eller i en vit med puffärm. Den vita är så otroligt söt och mycket skön. Modellen heter Linda och den är köpt i Skanör från företaget Licawear. Två kvinnor från Näset finns bakom det företaget. Du ser den här på bilden från Lackalänga-Stävie församlings hemsida.
När jag i höstas började min anställning kastades jag rakt in i verksamheterna som startade samtidigt med mig. Tur att jag är trygg i mig själv. Jag klev in i ett kök jag aldrig varit i och hade ingen aning om någonting. Jag drog fram ett säkert kort ur kockärmen till min allra första sopplunch med hungriga människor, Vadstena folkhögskolas morotssoppa. Den åt jag när jag gick Svenska kyrkans grundkurs uppe i Vadstena och jag har lagat den många gånger hemma. Den är omöjlig att misslyckas med och supergod. Det tyckte även alla de som åt den, trots att några först var lite skeptiska när jag sade att vi skulle servera morotssoppa. Så den passar bra att starta med också här på denna blogg. Håll till godo!
Kram,

Vadstena folkhögskolas morotssoppa
Ingredienser för 4 personer
3 morötter
1 gul lök
1 tsk. paprikapulver
1 tsk oregano- torkad
0,5 tsk timjan- torkad
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl standardmjölk
2 dl crème fraiche - (34 %)
3 tomater
1 vitlöksklyfta
rapsolja
Gör så här:
Skala och riv morötterna grovt på rivjärn. Skala och finhacka löken. Fräs morötter och lök i 1 msk olja ca 3 min. Tillsätt paprikapulver, oregano och timjan. Låt fräsa med ca 2 min.
Tillsätt vatten, buljongtärningar, mjölk och crème fraiche. Låt puttra ca 10 min tills morotsbitarna mjuknat.
Skölj och tärna tomaterna, tillsätt dem till soppan. Pressa i vitlök och krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.
Comments