top of page

Tacksamhet helar trauman

Tacksamhet.

Tystnad.

Tid.

Tillförsikt.

Tillgänglighet.


Denna morgon blir jag klar över att det finns en oväntad väg till helande från våra trauman. Den är som en smal ringlande upplyst stig i en väldig och snårig omgivning. Jag lyssnar till sekundvisaren på denna plats. Tick. Tack. Tick. Tacksamhet. Tick. Tack.

Tacksamhet är ett steg på vägen till helande, försoning och upprättelse. Att tacka redan nu för det som ligger framför oss är som att bädda en säng med rena lakan. Alla vet vi hur underbart det är att krypa ner i en sådan inför natten. Kanske allra mest de dagar då vi blöder från våra sår och behöver något rent som omsluter oss.


Också tystnad helar trauman. Tystnaden kommer med frihet från inre och yttre press, krav, kritik och förväntningar, intryck som överväldigar och bryter ner. I tystnaden slappnar vi till slut av. Kropp, själ och sinne samlar långsamt ihop sig.

Och i tystnaden viskar Gud, därinne mellan träden längs med den smala stigen i den stora mörka skogen. Likt en solstråle som letar sig igenom trädkronorna och träffar marken. Ett himmelskt finger vidrör sin Skapelse.


Tiden skapar distans till det som en gång var upphov till våra trauman. Tiden ger andrum. Tiden låter oss mogna. Tiden ger oss andra ögon att se med på den mänskliga tillvaron. Tiden vars mittpunkt och centrum är Jesus. Han är hållaren av sekundvisaren och minutvisaren och varje timme och så bär han våra liv i sin hand.


Tillförsikt börjar gro. Först som en aning. Ett frö som blivit sått. I den jord som vårt hjärta är. De första hjärtebladen sträcker sig efter ljuset och bryter igenom gränsen mellan den undre och den övre världen. Det vi anat och känt som en rörelse inom oss blir nu synligt med våra egna ögon. Den första plantan blommar, bär frukt och faller sedan åter mot marken, dör och där i underjorden blir det som förut var ett frö nu till många.

Nästa vår blommar en sträcka längs med den tidigare igenvuxna lilla stigen. Och de som finner den inser att andra har vandrat här förut. De låter blommorna stå kvar för att de ska dö och så föröka sig. För också bakom dem kommer andra att följa.


Vandringen öppnar människans hjärta. Det har blivit tillgängligt för Gud. En jordlott i den nya Skapelsen som ska återlösas. En åker för Skaparen. Och det var traumat som ledde henne hit. Genom såren steg Jesus in. Längtan efter helande förde människan upp på den lilla stigen. När hon vänder sig om och blickar tillbaka ser hon det.


Jag är så tacksam Gud för allt du har gett mig och fortsätter att ge mig. För Skapelsen och alla hennes gåvor. För solen och regnet, dagen och natten. För livet jag fått att leva. För att jag är människa.

Tack Gud, för tystnaden och stillheten, vilan och sömnen, och dina viskningar som tystnaden bär fram till mig.

Tack Gud, för tiden, den eviga jag är en del av och den förgängliga jag fått till mitt förfogande här och nu som människa.

Tack Gud, för tillförsikten jag känner till dig och dina löften, din nåd och barmhärtighet, din kärlek och din rättfärdiga dom.

Tack Gud, för din ständiga tillgänglighet. Jag öppnar mig nu för dig som törstig jord.


 

Vill du ha sällskap på den lilla stig du vandrar?

Vill du samlas i Jesu namn, för där är vi är två eller fler är Jesus mitt i bland oss?

Vill du ha en hjärtats mötesplats där vi delar vad vi har på hjärtat med varann och tar emot varandras ord i tystnad?


Open Heart Community


OPEN HEART COMMUNITY

I september öppnar jag dörren till ett hjärtats mötesplats.

Kom som du är. Med allt vad du bär. Dela vad du vill dela.


Ni som var med under Heal My Voice Sweden bokprojekten känner igen formen. Den är rotad i våra CC, Community Calls.

Vi möts en gång i veckan under en timme, nu via Zoom. Jag inleder med en kort meditation på max 15 min, nu med Jesus som utgångspunkt. Därefter är det 40 minuter av delande. Varje kvinna talar utifrån från sitt hjärta och vi andra tar emot henne i våra hjärtan. Om ingen vill säga något delar vi tystnaden. Timmen avslutas med en kort bön.


Under de månader som är kvar av 2023 får du prova på Open Heart Communty gratis. Från den 1 januari 2024 betalar du en medlemsavgift.


Mer information kommer inom kort. Då meddelar jag veckodag, tid, startdatum och priset för 2024. Anmäl ditt intresse till marie.eklipanovska@gmail.com så får du all information du behöver. Skriv OHC i ämnesfältet.

bottom of page